Pääkaupunkiseudun Partiolaiset julkaisee koronavirukseen liittyvät lippukuntien yleisimmät kysymykset ja vastaukset tässä:

Päivitetty keskiviikkona 18.3. klo 15.00

Kysymys: Suomen Partiolaiset lähetti koronavirustiedotteen kaikille partiolaisille ja huoltajille torstaina 12.3. Tuleeko lippukunnan vielä erikseen informoida jäseniään?
Vastaus: Jos lippukunta ei vielä ole asiasta ole viestinyt, kannustamme siihen, sillä se antaa lippukunnan toiminnasta hyvän kuvan partioperheille. Suosittelemme myös päivittämään tiedon toiminnan perumisesta ainakin 15.4. asti lippukunnan nettisivuille ja somekanaviin. Jos lippukunta joutuu tauon takia perumaan retken tai muun tapahtuman, olettehan erikseen yhteydessä ilmoittautuneisiin.  

Kysymys: Jos lippukunnalle ilmoitetaan, että partiolainen on sairastunut koronavirukseen, pitääkö asiasta informoida lippukunnan muita jäseniä?
Vastaus: Sairastunut ja hänen perheensä saavat ohjeet muiden informointiin terveydenhuollon viranomaisilta. Lippukunnan tehtävä ei ole asiasta tiedottaa, ellei siihen tule viranomaisilta ohjetta. Muistathan yksityisyydensuojanethän levitä huhupuheita. 

Kysymys: Kun retkiä joudutaan perumaan, tuleeko lippukunnan palauttaa jo kerätyt retkimaksut perheille?
Vastaus: Suosittelemme, että mikäli lippukunnalle ei ole ehtinyt aiheutua kustannuksia retkestä (kuljetuksista, ruuasta, ohjelmasta), maksut palautetaan. Jos kustannuksia on jo ehtinyt syntyä, suositus on, että laskette, olisiko osittainen palautus mahdollinen. Retkimaksuthan on tarkoitettu nimenomaan retken kulujen kattamiseen, ei muuhun toimintaan.

Kysymys: Mitä vastaamme, jos partiolaisen vanhemmat pyytävät palautusta partion jäsenmaksusta vedoten siihen, että toimintaa ei nyt järjestetä?
Vastaus: Partion jäsenmaksu on nimenomaan jäsenmaksu, ei kasvokkain tapahtuman toiminnan osallistumismaksu. Partion jäsenyyshän on voimassa myös koronavirustauon aikana. Keskusjärjestön ja partiopiirin jäsenmaksua ei tauon vuoksi palauteta. Jäsenmaksusta voi lukea lisää täältä. Jos lippukunta kerää omaa jäsenmaksua lippukunnan yleisen toiminnan tai esimerkiksi kolotilojen rahoittamiseen, suosittelemme, että sitä ei myöskään palauteta. Mikäli lippukunnassa on käytössä jonkinlainen toiminta- tai kausimaksu, jonka maksamalla lippukunnan järjestämät retket yms ovat maksuttomia, ehdotamme viestimistä partioperheisiin, että kerätyllä maksulla katetaan tulevia retkiä sitten kun niitä taas voidaan järjestää ja uutta maksua kerätään vasta kun sille on tarvetta. Näin ollen senkään palauttamiselle ei ole tarvetta.

Kysymys: Mitä jos lippukunta ohjeistuksesta huolimatta päättää jatkaa viikkotoimintaa tai lähteä retkelle?
Vastaus: Suosittelemme vahvasti, että kaikki lippukunnat noudattavat Suomen Partiolaisten ohjeistusta, jonka mukaan kaikki kasvokkain tapahtuva partiotoiminta on tauolla ainakin 15.4. asti. Vain rajoittamalla ihmisten välistä kohtaamista voidaan koronavirusepidemia taltuttaa. 

Kysymys: Mitä jos joukko samoajia päättää kuitenkin retkeillä omin päin, onko partiovakuutus voimassa?
Vastaus: Suomen Partiolaisten antama ohjeistus partiotoiminnan tauosta ei vaikuta partiovakuutuksen voimassaoloon. Partiovakuutus on voimassa toimintasuunnitelman mukaisessa partiotoiminnassa. Jos retki on suunniteltu ja se liittyy ryhmän toimintaan, vakuutuksen voi olettaa olevan voimassa. Jos kyseessä on kaveriporukan muu retkeily, partiovakuutus ei ole voimassa. Tarkemmin asiasta voi kysyä suoraan Lähi-Tapiolasta. 

Kysymys: Joutuuko lippukunta maksamaan varaamansa piirin kämpän, vaikka retki joudutaan perumaan?
Vastaus: Tämänhetkisen tilanteen mukaan (13.3.2020) partiolaisten tekemät piirin kämppien 15.4.2020 asti olevat vahvistetut kämppävuorot voi poikkeuksellisesti perua maksutta. Peruminen tapahtuu varausjärjestelmän kautta tai sähköpostilla: timo.paaskynkivi@partio.fi. 

Kysymys: Voimmeko luvata perheille, että toiminta jatkuu normaalisti 15.4. jälkeen?
Vastaus: Seuraamme tilannetta ja viranomainpäätöksiä päivittäin ja ohjeistamme, jos tilanne muuttuu. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, milloin epidemia on saatu hallintaan. 

Kysymys: Lippukunnastamme ryhmä tai henkilö on ilmoittautunut piirin tapahtumaan tai kurssille. Onko ne kaikki peruttu ja joudummeko maksamaan osallistumismaksut?
Vastaus: Osa tapahtumista ja kursseista on peruttu, osa siirretään uuteen ajankohtaan ja osa toteutetaan etäyhteydellä. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla tieto viimeistään tiistaina 17.3.2020. 

Kysymys: Toteutuvatko kesän leirit?
Vastaus: Tällä hetkellä olemme viranomaisten ohjeistuksen varassa ja uskomme, että kesään mennessä tilanne on rauhoittunut ja leirit voidaan pitää suunnitellusti.

Kysymys: Miten toimitaan lippukunnan kevätkokouksen kanssa, jos se sääntöjen mukaan pitäisi pitää maaliskuun aikana?
Vastaus: Lippukunta voi päättää pitää kokouksen partiotoiminnan tauosta huolimatta, mikäli kokoukseen osallistuu alle 10 henkeä, siirtää sen myöhempään ajankohtaan tai toteuttaa sen etäkokouksena, jos lippukunnan säännöt mahdollistavat etäosallistumisen. Lippukunnan olisi hyvä ihan ensimmäiseksi selvittää, mitä lippukunnan säännöissä sanotaan. Suomen Partiolaiset selvittää Patentti- ja rekisterihallitukselta poikkeustilanteen vaikutusta kokouksen siirtämiseen, ja heti kun saamme lisätietoja, informoimme lippukuntien johtokolmikoita sähköpostilla 

Kysymys: Voimmeko hakea kaupungin avustusta 1.4. vaikka kevätkokous olisi pitämättä (Vantaa)? Miten liitteiden toimittaminen kaupungin avustukseen maaliskuun loppuun mennessä, jos kevätkokous on pitämättä (Helsinki)?
Vastaus: Kaupungit ohjeistavat asiasta tarkemmin lähipäivinä. (Päivitämme tiedot tänne.) Lähtökohta on, että yhdistysten avustukset eivät tämän poikkeustilanteen vuoksi jää myöntämättä. Varautukaa kuitenkin toimittamaan vaaditut dokumentit määräaikoihin mennessä, vaikka ne olisivatkin vielä vailla kevätkokouksen hyväksyntää. 

Kysymys: Mistä vinkkejä etäpartioon?
Vastaus: Suomen Partiolaisten kasvatusvaliokunta on koonnut aktiviteetteja, joita voi toteuttaa etänä missä ja milloin vain, sekä vinkkejä ja linkkejä ryhmänohjaajille poikkeusolosuhteisiin: www.partio-ohjelma.fi/etapartio. Vinkkejä eri ikäkausia varten kerättiin avoimeen Padlettiin. Etäjohtamisesta voi lukea lisää täältä. Koulutusryhmän tekemä ohjeistus Teams Meeting ja Live -toiminnoista, ja erityisesti siitä, miten mukaan saa myös niitä, joilla ei oo partio.fi-tunnuksia, löytyy pdf-tiedostona.

Suomen Partiolaiset ja piiri seuraavat viranomaisten päätöksiä ja ohjeita päivittäin. Jos tilanne muuttuu tai heti kun on uutta informoitavaa, ohjeistamme lippukuntia. Suosittelemme seuraamaan uutisia piirin nettisivuilla: www.päpa.fi.  

Onko sinulla vielä kysyttävää? Voit olla yhteydessä toiminnanjohtaja Mimmu Mannermaahan: 040 132 7088 tai mimmu.mannermaa@partio.fi.